Veselá a chutná volská oka ....
Jinan dvoulaločný známý také pod názvem ginkgo biloba je opadavý strom, jehož pozitivních účinků na lidský organismus využívali již ve starověké Číně. Jedná se o jedenu z nejstarších rostlin naší planety ( na Zemi rostla již v době dinosaurů) s velmi vysokou odolností vůči nepříznivým okolním vlivům. V Číně je užívána jako lék již 5 tisíc let. O její váženosti svědčí i statut národního stromu
V kyselých řídkých lesích a na pasekách lze nalézt brusinku, která je velmi podobná borůvce, ale s červenými plody. Lidé její plody využívají v kompotech, protože v této úpravě jsou mnohem chutnější než syrové. Pro zvláštní nahořklou chuť se v gurmánství využívají zejména jako příloha k divočině. Nalezneme je ale jako doplněk i u svíčkové a dalších chutných jídel.
Orlíček obecný (Aquilegia vulgarit) je pojmenován podle zakřivených nektarových ostruzích připomínající orlův zobák nebo dráp. Také latinský název Aquilegie je údajně odvozen z latinského slova "aquila",
Zdraví
Kontryhel – velká sílá v jedné rostlině
(Alchemilla vulgaris)
Rostlinu znali již v dávných
Oskeruše je významnou, ale opomíjenou ovocnou dřevinou.
Plody oskeruší jsou velmi ceněny pro své obsahové složení. Jsou zdrojem cukrů (fruktózy 8 - 11,5 %, glukózy, sacharózy), organických kyselin, bílkovin, pektinů, taninů a minerálních látek (vápník, draslík, fosfor, hořčík, jód, bór, železo 0,76 – 0,94 % podíl).
Jahody jsou dobré a chutné ovoce, které jsou plody jahodníku. Jahody existují již po staletí, ale ty, které jíme vznikly až křížením a to po mnoha pokusech – vždyť přece, aby nám chutnaly. Jahoda je pro zdraví prospěšná zejména vysokým obsahem vitaminu C a dalších látek, které napomáhají celkové vitalitě těla. A obsahují nejen vitaminy.
Zlatobýl obecný je oblíbenou součástí přírodní medicíny. Díky přítomnosti řady účinných látek totiž dokáže lidem pomoci s mnoha neduhy. Především se ale osvědčil jako součást čajů
Zlatobýl celík (Solidago